Wat is Flyball?

Ken jij flyball?

Stel de vraag aan 10 personen, en de meesten gokken op één of andere vorm van voetbal, basketbal, of pakweg volleybal, en waarschijnlijk legt niet één de link naar de hondenwereld.

Flyball is nochtans een HONDENSPORT die eind de jaren ´80 via Amerika en Engeland naar ons landje kwam overgewaaid.

Iedereen die flyball voor de eerste keer ziet is meteen enthousiast, omdat deze sport aan onze honden geeft wat wij zo graag zien:

Blije, werkgrage honden, die in een balspelletje hun teveel aan energie kwijtraken, en die iets kunnen doen wat aan hun primaire behoeften tegemoet komt, namelijk JAGEN.

En in dit geval is de bal de prooi !

Maar wat is flyball?

 

Flyball is een teamsport waarbij 4 honden om beurt over 4 hindernissen naar een toestel rennen.

In dit toestel zit een tennisbal, en de hond laat met een druk van de poten de bal  uit het toestel springen en moet die dan zo vlug mogelijk terug over de horden tot bij zijn baasje brengen.

De ballader heeft op dat moment al een nieuwe bal in het toestel geplaatst, want zodra die ene hond over de finishlijn is, mag de volgende hond reeds over diezelfde startlijn gaan.

 

 

Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen worden de honden dan ook getraind om haast neus-aan-neus op de start/finish-lijn met elkaar te wisselen.

Helaas levert een te snelle wissel een “lamp” op. Deze hond moet opnieuw lopen !

Andere fouten zijn: te vroeg starten, balverlies, naast de horden lopen, storen bij het andere team…Ook deze honden dienen achteraan aan te sluiten om hun “run” over te doen.

 

Training, inzicht, en concentratie zijn dan ook voor de baasjes onontbeerlijk, en zelfs een coach is net als bij veel andere sporten heel belangrijk voor het resultaat.

De hoogte van de horden is minimum 17,5cm. en maximum 35cm. deze hoogte is afhankelijk van de schouderhoogte (schofthoogte) van de hond, min 12,5 cm. De race wordt gelopen op de spronghoogte van de kleinste deelnemende hond. Dit wil zeggen dat de kleinste hond in een team de spronghoogte voor het ganse team bepaald

Het team?

Elk team bestaat uit 6 honden, waaronder 4 basishonden en 2 reservehonden. Deze mogen gedurende een wedstrijd om praktische of strategische reden worden gewisseld.

De coach van het team zorgt voor de opstelling en de instructies tijdens de wedstrijd. De ballader staat achter het toestel en zorgt ervoor dat er telkens een nieuwe bal klaarzit voor de volgende hond.

De wedstrijd?

In een wedstrijd racen 2 ploegen tegen elkaar

Het team waarvan de 4 honden het eerst foutloos binnenkomen, wint die “heat”. Een race bestaat uit 3 heats (best of three ...) of soms uit 5 heats, afhankelijk van de organisatie

Op een tornooi zijn steeds verschillende ploegen die tegen elkaar uitkomen

Vaak worden de tornooien opgesplitst in divisies, waarbij na de plaatsingsrondes, de afvallingsreeksen worden gespeeld.

De uiteindelijke finalereeksen zijn vaak bloedstollend spannend, en dit zowel in de hoogste als in de laagste divisies. Klik hier voor de kalender

Reglementen?

De horden en het apparaat staan steeds op dezelfde afstand zoals vastgelegd in de officiële reglementen van het BFB (van start tot finishlijn ongeveer 31 meter)

Aan de start/finishlijn staat een E.J.S. of Elektronisch jureringsysteem.

Dit kan tot op 1/100ste van een seconde de winnaar van een race aanduiden.

Fouten worden aangetoond door het oplichten van lampen zoals bijvoorbeeld bij een valse start, een te vroege wissel, een hond die verkeerd loopt… Maar het is de hoofdscheidsrechter die de wedstrijd uiteindelijk in goede banen zal leiden.

Klik hier voor de reglementen

Flyballfun in België

Flyball op zich lijkt heel eenvoudig, maar om tot wedstrijdniveau te komen is toch heel wat vereist.

Hier kan winnen of verliezen bepaald worden door een paar honderdsten van een seconde.

Conditie, teamspirit, en enthousiasme van hond en geleider zijn dan ook onontbeerlijk.

Maar flyball is vooral ook FUN en kan aangeleerd worden aan elke hond die graag apporteert en een basisgehoorzaamheid achter de rug heeft…

Er zijn heel wat clubs in België waar je hier voor terecht kan…

Klik hier voor de clubs

 

Nog vragen? Misschien vindt u wat u zoekt op onze FAQ pagina

Klik hier voor de FAQ pagina